Web Analytics Made
Easy - StatCounter

Google
Kartdata ©2023 Google
Kartdata ©2023 Google


Haldens Klub



Harald Haarfagers Klub, en herreklubb som også gikk under navnet Den Civile Klub kjøpte Konservativen av Niels Ancker i 1797. I 1818 ble klubben slått sammen med Den Militære Klub til Haldens Klub, og det nye klubbselskapet flyttet fra Konservativen til nye lokaler i Borgergata. Den 31. mars 1881 anses derfor som Haldens Klubs stiftelsesdag.

Haldens Klub har siden opprinnelsen hatt mottoet: "For Venskab og Nytte". Dette var nedfelt i lovene og skulle henspeile på klubbens hensikt - "en nyttig, anstændig og varig Fornøyelse ved en venskabelig Omgang med Folk af god Tænkemaade og sædelig Opførsel".

Lokalene som Haldens Klub flyttet inn i lå Borgergata, og var oppført på 1720-tallet. Hovedbygningen lå mot Borgergtata, og var i to etasjer, mens sidebygningene var i en etasje og bygget i karrét, med en gårdsplass i midten. Disse bygningene brant ned i bybrannen 1826. Dagens klubblokaler ble oppført i en etasje på de gamle grunnmurene, og sto ferdig i sluttet av 1828. Bygningen er en stilren empirebygning, som ble tegnet av oberstløitnant Hans Friderich Tambs. 


Foto: JLA, 2020

De to store saler er noen av de best bevarte empire-interiører i Halden. Den mindre spisesalen har to vindusvegger og hvelvet pusshimling. Ballsalen har en vindusvegg og en motstående buet vegg med orkesterbalkong på søyler. Dette rommet har også en hvelvet pusshimling, og begge salene ble oppvarmet av store etasjeovner i nisjer i veggene.

En større ombygging i 1915 medførte en mere helhetlig sammenbinding av den vestre og den østre fløyen, og det nåværende "Spillværelset" og hovedinngangspartiet mot Borgergaten kom på plass.

I 1926 ble det foretatt utgravinger og bygging av garderober med vannklosetter i kjeller med oppgang til ”Spillværelset”. De opprinnelige hvelvene under bygningen fra 1700-tallet er beholdt, og kan i dag beskues i herregarderoben. 

Bygningen ble under krigen 1940-45 okkupert og brukt av tyskerne og Nasjonal Samling. Etter krigen trengtes en betydelig restaurering. Det ble besluttet å bygge på 2 etasjer over kjøkkenfløyen for å drive hotell, men planen måtte skrinlegges. I stedet ble kjøkkenavdelingen bygget om og begge saler forsynt med parkettgulv (arkitekt Agenes).


Foto: JLA, 2020

I anledning bygging av ny bybro ble noe av Klubens eiendom ekspropriert (1963) og naboeiendommen revet. Taket mot den nye gaten ble valmet og veggen kledd med liggende panel. Veggen mellom leseværelset og peisestuen ble slått ut for en stor peisestue, og det ble satt inn 5 vinduer mot øst (arkitekt Esben Poulson).

Etter styrevedtak i 2009 ble det iverksatt ombygging av fasaden mot nord med nytt inngangsparti, samt bygging av ny garderobe og et nytt rom – ”Palmehaven” – over gårdsrommet. ”Palmehaven” ble forsynt med glasstak.

I tillegg til klubbselskapets virksomhet drives utstrakt utleie til organisasjoner, firmaer og personer som ønsker å avholde arrangementer i byens «storstue». Bygningen har også eget kjøkken med catering drevet av Haldens Klub Selskapslokaler AS.

Kilder:   

Erling Børke,»Historiske hus i Halden» (1987)

Riksantikvaren, «HALDEN» festningen og byen (1963)

Klubbselskapet Haldens Klub, hjemmeside «https://haldensklub.no»


Haldens Klub: Original merchant's building erected 1720. Clubhouse for Friderichshalds Klub 1786. Haldens Klub 1818. Burned down 1826. This building erected 1828. Architect Hans Fr. Tambs.